© 2017 admin

Jakość oleju

Frytki oraz inne potrawy smażone na głębokim tłuszczu są bardzo chętnie zamawiane przez klientów wielu lokali gastronomicznych. Nic więc zatem dziwnego, że na wyposażeniu tego rodzaju obiektów znajdują się urządzenia takie jak frytownice elektryczne. W lokalach, gdzie są serwowane wyżej wymienione potrawy frytownice elektryczne stanowią jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Oczywiście, z urządzeń tych należy bardzo umiejętnie korzystać, znajomość instrukcji obsługi etc. to tutaj absolutna podstawa. Jak bowiem wiadomo, wpływa to na jakoś pracy urządzenia, a w konsekwencji – również i na jakość przygotowywanych za jego pomocą dań.Jeżeli chodzi o frytownice elektryczne, wyżej wspomniane aspekty nie są jedynymi czynnikami wpływającymi na jakość potraw.

Bardzo wiele zależy tutaj także i od oleju, który w języku gastronomicznym określany jest mianem frytury. Koniecznie trzeba pamiętać o tym, aby olej ten systematycznie wymieniać. Jeżeli zacznie nabierać niezbyt estetycznego, ciemnobrązowego zabarwieni, to znaczy, że należy go zmienić. Innym znakiem, że olej wymaga już wymiany jest to, jeśli podczas obróbki termicznej się pieni. To także niezbyt dobru znak. Kolejna sprawa to taka, że i potrawy umieszczane we fryturze nie mogą być zbyt mokre, bo i wtedy olej zaczyna się pienić, a poza tym można się również przy okazji dotkliwie poparzyć. Poza tym olej musi być tez systematycznie filtrowany – po smażeniu zawsze zostaną w nim jakieś kawałki.

Jeśli się ich nie usunie, to nie dość, że będą utrudniać pracę, to także negatywnie przełożą się na jakość oleju. Wszystkie frytownice elektryczne mają także określony minimalny oraz maksymalny poziom oleju. Nie może się zatem w wannie znajdować ani więcej, ani mniej frytury aniżeli jest to zalecane przez producenta. Oprócz tego obowiązkowo należy zapamiętać, iż frytownice elektryczne nie mogą być w żadnym wypadku uruchamiane, jeżeli wanna nie jest wypełniona olejem. Uruchomienie tych urządzeń „na sucho” może spowodować nawet i pożar, frytownice elektryczne są wówczas mocno narażone na awarie.

Jakość oleju jest niezwykle istotna w tzw. małej gastronomii, np. podczas sprzedaży potraw w przyczepach gastronomicznych, gdzie w przeciągu godziny frytownica jest bardzo mocno eksploatowana.