© 2017 admin

Niezbędny w każdej restauracji

Każdy z nas nieraz niestety miał okazje spędzić parę dni w szpitalu. Na temat szpitalnego jedzenia krążą wręcz legendy. Posiłki i ich jakość jest różna w zależności od placówki. Charakterystyczną dla nich rzeczą jest sposób podawania. Są one podawane dla nas za pomocą bemarów. Bemary to są właśnie te specjalne wózki, które utrzymują stałą temperaturę dla naszego jedzenia. Sekret tego wózka polega na posiadaniu przez nich palników gazowych, które przez około godziny mogą podgrzewać znajdujące się wyżej w specjalnym pojemniku potrawy. Nie musimy obawiać się, że cokolwiek zostanie przypalone, a temperatura dania będzie zawsze taka sama. Obecnie wszystkie nowoczesne bemary zgodnie z postępem technologicznym nie są wyposażone w palniki gazowe, a w płytki elektryczne. Bemary nie są stosowane tylko w szpitalach. Są niezbędnym elementem każdej stołówkowej restauracji. To dlatego wszystkie stołówki wyglądają tak samo i jedzenie jest położone na tych samych identycznych srebrnych tacach. Te tacy to jest element bemaru. Co oznacza, że nasze jedzenie jest cały czas podgrzewane na dole za pomocą elektrycznej płytki. Warto tutaj zastanowić się nad jedną rzeczą. Często stołówkowym miejscom zarzuca się, że potrawy tam spożywane leżą cały dzień i czekają na klientów. Nic bardziej mylnego. Bemar nie jest w stanie cały czas podgrzewać tych samych potraw bez utraty ich walorów smakowych. Jest to dobre rozwiązanie na podtrzymanie temperatury dla dania na godzinę, czy maksymalnie dwie, ale nie cały dzień. Jeśli danie spędzi cały dzień w bemarze od razu to wyczujemy, gdyż będzie po prostu przegotowane. Niedogotowanego stołówka na początku dnia też nie może podać, gdyż pierwsi konsumenci więcej do takiego miejsce nie wrócą. Jeśli chce się mieć stołówkowy lokal, który ma mieć mnóstwo klientów i dobrze prosperować, trzeba starać się podawać potrawy jak najbardziej na bieżąco. Warto monitorować ilość klientów w danym tygodniu i danych godzinach, aby wiedzieć na które godziny przygotowywać największą ilość dań.