© 2017 admin

Przepis na klimatyczny lokal gastronomiczny

 

Sprzęt

Jeśli chcemy otworzyć własny lokal gastronomiczny musimy zadbać o wiele rzeczy. Jest to przede wszystkim uzyskanie odpowiednich pozwoleń, założenie własnej działalności gospodarczej, wybór odpowiedniego miejsca, staranny dobór pracowników, a także kupno wyposażenia lokalu i kuchni. To właśnie sprzęt kuchenny wysokiej jakości jest podstawą dobrej gastronomii. Jeśli chcemy zapewnić pracownikom komfortową pracę, a klientom najwyższą jakość usług, nie możemy oszczędzać na tych rzeczach. Jednak nie zawsze cena idzie w parze z jakością. Przed wybraniem odpowiedniego sprzętu należy zrobić rozpoznanie w branży i kierować się opiniami innych właścicieli lokali. W zależności jaki rodzaj gastronomii chcemy prowadzić możemy potrzebować różnego rodzaju sprzęt. W każdym restauracji powinny znaleźć się piece, piekarniki, kotły, garnki, patelnie, rondle, brytfanny, krajalnice, roboty kuchenne, blendery, zmywarki, zlewozmywaki, frytkownice, ekspresy do kawy, opiekacze, deski do krojenia, obieraczki, urządzenia chłodzące, szafy magazynowe, sztućce i zastawa stołowa.

 

Czystość

Bardzo ważne są również środki czyszczące i sprzęt do sprzątania, a także odpowiednie stroje, fartuchy czy rękawiczki dla pracowników. Na sali powinny znaleźć się stoły, krzesła, obrusy, serwetki, karty menu i podkładki. To tylko podstawowe rzeczy. Każdy lokal ustala wyposażenie zgodnie ze swoją działalnością. Idąc tym tropem w kawiarni będziemy potrzebować więcej ekspresów do kawy o zróżnicowanych funkcjach i eleganckiej zastawy. W barze typu fast-food priorytetem będą frytkownice, opiekacze, tostery czy grille. Z kolei w pizzerii najważniejszym elementem będzie odpowiedni piec do pieczenia pizzy. Wszystkie urządzenia muszą mieć atesty i wymagania zgodne ze standardami BHP, aby zapewnić pracownikom i klientom maksymalne bezpieczeństwo. Równie ważna jest sprawność sprzętu i ich stała kontrola, aby nie doszło to nieszczęśliwego wypadku. Każdy lokal powinien posiadać odpowiednie zaplecze magazynowe z osobnym wejściem, aby umożliwić sobie łatwe dostawy produktów. W magazynie powinny znajdować się duże regały na produkty, a także szafy chłodnicze. Kolejnym pomieszczeniem powinno być pomieszczenie socjalne i toalety dla pracowników. W niektórych lokalach w osobnym pomieszczeniu znajduje się także obróbka wstępna produktów. Na kuchni każdy rodzaj produktu powinien być przygotowywany w innym miejscu, czyli należy rozdzielić warzywa i owoce, mięso, czy ryby. Wiąże się to z różnymi właściwościami tych produktów i ich zapachami.

Atmosfera

Klimatyzacja to kolejny istotny element wyposażenia. Jeśli wyposażymy w nią nasz lokal, zapewniamy klientom i pracownikom większy komfort, a także w pewnym stopniu zabezpieczamy nasze produkty. Bardzo ważne jest jaki sprzęt dobierzemy do swojego lokalu. Wyposażenie gastronomii powinno być przede wszystkim funkcjonalne, sprawne, czyste i bezpieczne. Nie należy więc na nim oszczędzać, ponieważ może to przynieść nam bardzo dużo strat. Istnieje wiele firm specjalizujących się w produkcji i montażu sprzętu gastronomicznego. Warto więc poszukać w swoim mieście najlepszej firmy i skorzystać tylko z jej usług. Możemy mieć wtedy pewność, że wszystkie sprzęty będą ze sobą kompatybilne, a także zaoszczędzimy sporo czasu na szukaniu odpowiednich urządzeń w różnych sklepach. Często dostajemy wtedy także rabat, który może odciążyć nasz portfel. Podsumowując, wyposażenie gastronomiczne zależy od wielu czynników. Jest to budżet jakim dysponujemy, nasza wyobraźnia i kreatywność, specyfika lokalu i rodzaj potraw jakie chcemy mieć w ofercie. Warto więc szczegółowo ustalić wizję i specyfikę naszej gastronomii przed zakupem sprzętu, aby uniknąć nabycia niepotrzebnych i kosztownych rzeczy. Niektórzy mawiają, że sercem lokalu jest kuchnia, więc to w nią trzeba włożyć najwięcej pracy i dobrać odpowiedni rodzaj urządzeń. Ważny jest także wystrój sali, lecz nawet w najpiękniejszym wnętrzu najważniejszy jest smak i jakość podanych dań. Pamiętajmy, aby podczas kompletowania wyposażenia kierować się dobrem klienta i pracownika, wybierając zawsze najlepszą jakość.