© 2016 admin

Zalety pieca konwekcyjno parowego

Piec konwekcyjno parowy jest udoskonalonym piecem konwekcyjnym, jak sama nazwa wskazuje udoskonalenie to polega na dodaniu funkcji naparowywania komory. Cyrkulacja gorącego powietrza przez komorę uzyskana jest za pomocą wentylatorów, powietrze, które raz przejdzie przez komorę, trafia następnie do filtrów, które oczyszczają je z drobinek tłuszczu, później znowu trafia do komory – w ten sposób uzyskujemy obieg zamknięty. Cyrkulacja jest pozioma, dzięki temu możliwe jest uzyskanie równomiernej temperatury w komorze, do komory z krążącym w obiegu powietrzem dodatkowo dodaje się parę wodną, znacznie przyśpiesza to proces obróbki termicznej, dodatkowo likwiduje się niebezpieczeństwo utraty wilgoci przez potrawy. Natomiast proces oczyszczania powietrza z tłuszczy (głównych nośników zapachu) powoduje, że zapachy nie wędrują poza piec.

Piec konwekcyjno parowy ma bardzo duże możliwości jeśli chodzi o zakres przygotowywania potraw. Za jego pomocą możemy dokonać następującej obróbki potraw: gotować na parze, piec, blanszować, dokonywać kombinowanej obróbki termiczno-parowej, piec przy pomocy sondy, regenerować potrawy, piec niskotemperaturowo, gotować niskotemperaturowo, wędzić, grillować, itd.

Piec konwekcyjno parowy jest oszczędny, oszczędności te, jeśli chodzi o zużycie energii w trakcie procesu przygotowania potrawy, sięgają trzydziestu procent – wynika to z faktu, że pozioma cyrkulacja gorącego powietrza znacznie skraca czas gotowania, mniejsze są również straty ciepła wynikające z dobrej izolacji termicznej, jaką posiada piec konwekcyjno parowy.
Inna oszczędność polega na tym że w trakcie przygotowywania potrawy w piecu konwekcyjno parowym dużo mniejszy jest ubytek jej masy. Piec konwekcyjno parowy sprawia, że potrawy zachowują także swój pierwotny kolor, kształt, nie tracą w ogóle albo w niewielkim stopniu witamin i innych cennych składników odżywczych.
kolejną oszczędnością jaką daje nam piec konwekcyjno parowy jest mniejsze nawet o dziewięćdziesiąt pięć procent zużycie tłuszczów w trakcie procesu przygotowywania potrawy. W takim piecu można np. smażyć frytki bez użycia oleju, a ich walory smakowe w niczym nie odbiegają od tych smażonych metodą tradycyjną.

Piec konwekcyjno parowy posiada jeszcze jedną wielką zaletę – zajmuje bardzo mało miejsca, wystarczy metr kwadratowy wolnej powierzchni, istnieje nawet możliwość ustawienia jednego takiego pieca na drugim. To bardzo ważne w przypadku lokali gastronomicznych, które dysponują do swoich potrzeb niewielka przestrzenią.